RIJEKA, travanj 2019 — Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka organizirala je zajedničku sjednicu stukovnih skupina kako bi tvrtkama predstavili nove mjere aktivne politike zapošljavanja te ponudili rješenja za problem nedostatka radne snage. Hrvatska gospodarska komora krovna je kuća domaćeg poduzetništva s regionalnim predstavništvima koji promiču, zastupaju i štite interese svojih članica.

 Savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK, Davorko Vidović, upozorio je članice Komore o dramatičnom stanju nedostatka stručne radne snage zbog čega se tvrtke se nalaze pred ogromnim izazovima kako doći do radnika koji su im potrebni.

Prema međunarodnoj agenciji Manpower Hrvatska je svjetski rekorder u manjku radne snage u odnosu na broj zaposlenih. Među mogućim rješenjima je i zapošljavanje strane radne snage.

Denis Delogu, direktor regionalnih operacija Astra Centra predstavio je tvrtkama model društveno odgovornog zapošljavanja kojim se podržava održivi gospodarski rast Hrvatske dovođenjem stranih radnika i njihovom integracijom u radno okruženje i zajednicu.

Vidović je prepoznao potencijalni pozitivan učinak dovođenja stranih radnika citirajući Delogu nekoliko puta tijekom rasprave. Dodao je kako je Komora uključena u izradu zakona s novim konceptom beskvotnog sistema uvoza stranih radnika koji se očekuje u lipnju.